فرهنگ سازی، شرط مهم پاسخگویی در حوزه تولید مصالح ساختمانی
عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن تولیدکنندگان مواد شیمیایی صنعت ساختمان با انتقاد از فعالیت تولیدکنندگان زیرپله ای، موازی کاری دستگاه های اجرایی و نیز عملکرد سلیقه ای گمرک، گفت: «مهمترین نکته برای رسیدن به پاسخگویی در تولید مصالح ساختمانی، فرهنگ سازی است.» به اعتقاد محمود رضا روحی اگر مشتری بتواند خوب را از بد تشخیص دهد و درک درستی از کیفیت کالایی که استفاده می کند، داشته باشد می توانیم به پاسخگویی در این حوزه دست یابیم. گفتگوی خبرنگار ساختمان را با وی در خصوص چالش های پیش روی این انجمن می خوانید.
در انجمن تولیدکنندگان مواد شیمیایی صنعت ساختمان چه معضلات و مشکلاتی دارید؟
مهمترین معضلی که درگیر آن هستیم، فعالیت تولیدکنندگان زیرپله ای است. یعنی تولیدکنندگانی که فاقد مدارک و مجوزهای قانونی برای تولید هستند و تحت هیچ استانداردی تولید نمی کنند. آنها از ناآگاهی مشتریان استفاده می کنند و کالاهای فاقد کیفیت و غیراستاندارد خود را به بازار تزریق می کنند و با این شیوه کار، ضمن وارد کردن ضرر و زیان به تولیدکنندگان شناسنامه دار، کیفیت سازه ها را نیز پایین می آورند.
دومین مسئله ما موازی کاری دستگاه های اجرایی است. یعنی دستگاه هایی که بر امور مرتبط با شیمی ساختمان نظارت می کنند و نهادهایی مثل سازمان استاندارد، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی که متولی امور این صنعت هستند، هر کدام برای خود قوانینی دارند و طبق آن قوانین رفتار می کنند. این موازی کاری باعث شده که بعضی افراد با سوءاستفاده از این خلاء بین این سازمان ها، برای منفعت خود مشتری را فریب دهند. برای مثال اقدام به گرفتن تاییدیه و مجوزی تحت عنوان ایزو از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می کنند و با استفاده از این موارد که باعث گمراهی مشتری در تشخیص و شناخت کالای اصل و شناسنامه دار می شود، عوام فریبی می کنند.
صنعتگران بعضا به وجود مسائلی در گمرک اشاره می کنند. آیا شما نیز این چالش ها را دارید؟
دستگاههای اجرایی مثل گمرک هم به طور سلیقه ای عمل می کنند. در بخشی یک گمرک کالایی را به عنوان کالای آماده تلقی می کند و حق ورودی بالایی می گیرد، اما گمرکی دیگر به نحو دیگری عمل می کند. این برخورد سلیقه ای باعث وارد آمدن ضرر و زیان به تولیدکنندگان می شود. برای مثال تولیدکنندگان وادار می شوند بعضا به ازای جنسی که تعرفه ورودی آن چهار درصد است، تا 25 درصد تعرفه در گمرک بپردازند؛ چرا که که ارزیاب آن سلیقه ای عمل می کند یعنی طبق رویه خاصی عمل نمی کند و هیچ استعلامی از مراکزی نظیر انجمن صنفی تولیدکنندگان مواد شیمیایی صنعت ساختمان که می توان گفت موثرترین نهاد در این ارتباط است، انجام نمی دهد.
آیا در این خصوص جلسه ای با مسئولان ذیربط داشته اید؟
در این خصوص جلسات مکرری با مدیران استان ها یعنی مدیران کل گمرک استان تهران و البرز برگزار و خواسته های خود را مطرح کرده ایم. برای هر گونه اقدام موثری اعلام همکاری کرده ایم و با مساعدت های دوستان، در حال انجام اقداماتی هستیم که بتوانیم بخشی از تولیدکنندگان غیرمجاز را شناسایی و برخورد با آنها را الزامی کنیم.
از دیدگاه شما برای رسیدن به پاسخگویی در تولید مصالح ساختمانی نیازمند چه شرایطی هستیم و چه مواردی باید محقق شود؟
به نظر من مهمترین نکته در این رابطه فرهنگ سازی است. وقتی فرهنگ سازی شود و مشتری بتواند خوب را از بد تشخیص دهد و درک درستی از کیفیت کالایی که استفاده می کند داشته باشد، می توانیم به پاسخگویی در این حوزه دست یابیم. متاسفانه در کشور برخی افراد که اسم مهندس را یدک می کشند، در مورد بتن این گونه به مردم القا می کنند که هر گونه افزودنی به بتن باعث کاهش کیفیت و دوام آن می شود، در صورتی که این گونه نیست و در هیچ کجای دنیا به جز ایران بتن بدون افزودنی ساخته و اجرا نمی شود. متاسفانه برخی این تفکر سنتی را دارند و آن را در جامعه تسری می دهند دلیلش هم این است که قیمت سیمان، انرژی و کارگر سال ها در این کشور ارزان بود و هیچ توجهی به بالا بردن کیفیت بتن در یک مقوله خاص نشده است.
در حال حاضر وضعیت تولید در کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟
متاسفانه در حال حاضر با پایین آوردن بودجه های عمرانی کشور و عدم پرداخت یا پرداخت مطالبات پیمانکاران در طولانی مدت و همچنین به واسطه تاخیر در پرداخت هزینه کالاهای خریداری شده از سوی بخش نیمه دولتی و دولتی به تولیدکنندگان، تولیدکنندگان با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند. این مسئله به اضافه کمبود نقدینگی در واحدهای تولیدی و نیز سودهای فضایی که بانک ها از تولیدکنندگان طلب می کنند، باعث زمین گیر شدن برخی از تولیدکنندگان شده و برخی نیز دچار ضررهای هنگفت شده اند. مسائلی مثل کاهش قیمت نفت و بی ثباتی آن و یک سری مسائل دیگر مثل افزایش قیمت حامل های انرژی و افزایش قیمت دلار و به تبع آن ایجاد مشکل برای واردات مواد اولیه و… در این زمینه بی تاثیر نبوده است.